Commercial Landscaping Portfolio

Dennis’ 7 Dees’ has a reputation as Oregon’s premiere commercial landscape contractor. Our experienced and knowledgeable team can offer any service to complete your project. From design to installation, we do it all! We provide solid project management and have a spot-on safety record. These are a result of our years of experience and the following strict standards & practices.

Request a Quote




Daimler


Daimler's new campus left no detail missed, including the landscape. The nearly 200,000 square feet of landscaped area on the ground level includes and impressive 350 trees, 39,600 shrubs and a interior living wall that is 10 feet tall by 30 feet wide and homes over 1,500 plants.

Area

199,600 square feet of lanscaped area

Features

Green wall, living roof & stormwater management

Recognition

National Award Winner 2016



Tidewater Cove


Tidewater Cove is a premier condominium community, built on the shores of the Columbia River, at the Southwest edge of the State of Washington.   The 7 buildings were developed over 20 acres of landscape and natural areas with spectacular views of Mt Hood, Portland city lights and Columbia River traffic.   From a simple, out of date landscape to the challenges of working with an environmentally sensitive property, in an environmentally sensitive state, frequent obstacles have been overcome in both maintaining and upgrading the landscape of this premier property.

Area

over 20 acres

Features

Maintenance, Eco-Friendly

Recognition

National Award Winner



Legacy Emanuel Children’s Hospital Tower


Legacy Emanuel has been expanding and this was just one of the major projects going on at this site. A project of this nature is always difficult but with an expansion of this size in an existing and established neighborhood made it even more so. Schedule of this project was very lengthy and was comprised of multiple mobilizations and some rework. The landscaping alone was drawn out over the course of two years. There were major upgrades made to the existing site due to construction and demo of some existing areas. Some new elements were added such as street scape trees, pavers, and vegetated basin planters.

The work on the ground level consisted of improvements made to approx. 22,000 sqft which included improvements to existing beds areas as well as the installation of new bed and lawn areas. The vegetated basin located at the street level was over 16,000 sqft. Over 950 cyds of soil was installed for the new lawn and bed areas and over 900 cyds of soil was installed in the vegetated basin.

A major component to this facility was the 3rd floor. This floor was designed as a therapeutic terrace garden. The garden had an outdoor space which was over 3,600 sqft and also an adjoining indoor space which allows the patients and families to enjoy the garden no matter the weather.  Over 500 cyds of soil & 4,600 plants were used to create this environment. Synthetic lawn was installed in a couple of different locations which allows the children to play on an all-weather surface. A central courtyard was designed using synthetic turf to create a rolling hill effect. This area was used during the holidays as a place to stage a large Santa sleigh and other decorations for the children. In all, the project consisted of over 120 large caliper trees and over 16,000 shrubs, ground covers, and plugs. All of the material used at these levels had to be transported via crane.

Area

41,000

Features

Pavers, Street Trees, Synthetic Turf, Terrace Garden,

Recognition

National Award Winner



Kaiser Westside Medical Center


The Kaiser Westside Medical center is located in Hillsboro, OR. The project was developed and built on a large parcel of land adjacent to an existing Kaiser clinic and in the middle of the Tanasbourne neighborhood and shopping center.  The original design and layout of the hospital was to be much bigger, but due to city and county requirements the building was redesigned and the requirement of landscaping was increased. The project also received LEED Gold status.

There was over 145,000 sqft of landscape improvements made on this site. There was a significant amount of excavation done by others for the building, and parking structure. We imported & placed roughly 5,000 cyds of amended topsoil. Planting consisted of mostly native material which equated to 747 trees and 28,000 shrubs and groundcover plants. All lawn areas were removed and turned into bed areas with walking paths. The entire site was irrigated using rotary nozzles and drip irrigation. A central control system was installed in order to operate the parking structure site and green roof landscape.

Besides topsoil, plant material and irrigation we also handled the installation of some significant site amenities. Such as (4) water features, dry creek beds, crushed gravel pathways, (570) tons of accent basalt boulders, (33) tree grates, basalt column benches, tables, chairs, trash receptacles and even kids benches in the shape of a gorilla and elephant. 

Area

450,000

Features

Eco-Roof, Water Features, Irrigation, Dry Creek Beds, pathways

Recognition

National Award Winner, LEED Gold Certification



The Vaux


There were many factors that made this project’s installation a challenge. Located in an existing developed neighborhood there was limited access for material deliveries and installation. Access to the interior courtyard was minimal with the majority of the material being brought in by hand or wheel barrow.

Coordination was also something that became a hurdle especially with limited access and the amount of work located at the interior courtyard. There were many subcontractors performing work in the courtyard at any given time. With the interior courtyard being located over a parking garage, a significant amount of the area was constructed over various depths of structural foam with depths ranging from 12″ to 6′ deep. With the landscape planting area being located on the structure, a light-weight soil medium was utilized. Over 800 cubic yards of lightweight soil was installed and had to be blown in due to the large quantity and limited access. Another coordination issue was the significant amount of hardscape work that was performed. Hardscaping included approximately 230 tons of boulders and natural stone used for courtyard boulders and two water features. An additional 2500 square feet of rock work was performed to construct dry stack and mortar set walls, entry columns, and natural stone benches. We also installed approximately 7,000 square feet of architectural slabs at the interior courtyard and the individual condo units.

Features

Water features, hardscaping, landscape lighting, walls, columns, courtyard

Recognition

National Award Winner



The Meriwether Towers


A plaza was located in the center of the towers and was comprised of a water garden, landscaping, and sand-set concrete pavers. There was approximately 9,500 square feet of sand-set pavers installed at the central plaza and surrounding areas. Gravel base for the pavers varied in depth from 18″ – 24″ and had to be compacted in multiple layers. In addition, approximately 7,700 square feet of vehicular pavers were also installed on adjacent streets, which were also bordered with storm water planters due to proximity to the river.

Due to the large quantity of pavers, they were staged almost a block away and with limited access to the central plaza most of them had to be transported to the work areas by wheelbarrow. The project consisted of various soil mediums and depths all depending on location and purpose. Areas included the eco-roof, storm water planters, raised planters, 2nd floor terrace areas, and planting over structure. In all, over 1,700 cubic yards of soil was installed on this project with depths ranging from 6″ to 36″. Materials were hoisted to the 2nd floor and the eco-roofs via tower crane.

Some of the roof tops consisted of 8,240 square feet of vegetated sedum mats. The sedum mats where delivered on pallets and staged in the underground parking garage. Unable to utilize the tower crane, the mats were put on stretchers and carried by 2 men through the back stair well and hallways up to the eco-roof. 8 concrete planters were hoisted and installed on the 2nd floor terrace. As part of the process in receiving a LEED certification, drip irrigation was utilized exclusively on this project.

Features

Water garden, concrete pavers, eco-roof, raised planters

Recognition

National Award Winner, LEED certified



The Avenue Lofts


The vast majority of the landscaping work that was completed was located in the building’s central open sky atrium. The atrium itself is hidden from outside which made access very difficult and limited. With the number of trades working on this project, limited access and tight time frame, crews often worked during the night to minimize running into each other and transport materials more efficiently.

With staging also being a challenge, deliveries had to be carefully coordinated in order keep streets clear and lane closures to a minimum. A reach forklift was utilized to get plant material (especially for the large size and quantity of bamboo installed) through an opening on the 3rd floor. They were then hauled down narrow hallways before reaching the atrium. Approximately 220 cubic yards of lightweight soil was installed in the atrium. The soil had to be stockpiled in the street and loaded into wheelbarrows and then hauled through the garage to a service elevator. Most of this work was done at night to utilize sole access to the service elevator.

Also included in the atrium work was lining the raised planting are-as with approximately 2,700 square feet of bamboo root barrier, a 1″-2″ river rock edge, 7 boulders, 5 cubic yards of 2″-4″ Mexican Pebbles and an underground irrigation system. Upgrades at the street level were also included in this project. Areas were excavated around existing street trees and supplemental planting was installed as part of the projects street improvements. Communication and team work was the key to the overall success of this project.



Red Soils Plaza


With numerous trades working in the same centralized area at once and the usage of large equipment coordination, communication and safety was vital in the success of this project. Large, mature plant material was used throughout the site as well as groundcovers. Most notably were the (10) 4.5” caliper Zelkovas that were installed. Approximately 1,400 cubic yards of topsoil was imported and placed throughout the site. 14,700 square feet of sod lawn was installed in a central round lawn area between the two buildings. Other scopes of work included: A 1,800 square feet sand set paver area, installed using double Holland and half Holland pavers and a pattern with each in a different color. Site furnishings were also installed, which consisted of benches, trash receptacles, tables, bollards and a tree grate. An in ground irrigation system was also installed.

The biggest challenges came with the installation of the water feature. The concrete pool basin was installed by others; how-ever we had the responsibility of the remaining components. 38 tons of ballast columns were installed throughout the water feature and the surrounding area. Due to the precise placement and sizes of the columns a track hoe was used to lift the column into the water feature basin. The basalt columns were in various widths ranging from 18” to 30” in diameter. They were also installed at various heights ranging from 18” to 5 feet tall. Each column was cut flat on both ends and set in mortar. Surrounding the columns was a pebble rock tile component that was mortared in place as well.

Features

Water Feature, Furnishings (benches, trash receptacles, tables, bollards and a tree grate), in-ground irrigation system, Mature Plants, Pavers

Recognition

National Award Winner



Cyan PDX


The Cyan PDX is a 380,000 square foot apartment building located in downtown Portland, OR. The building itself contains 354 apartments, 6,000 square feet of retail space and a 13,000 square foot private garden. 

The first phase of landscaping to be complete was the eco-roof, which was located on the 4th floor. A neighboring street was closed in order to hoist material up to the roof top. The eco roof was planted with over 9,200 plants, consisting mostly of a wide range of sedums. The plants were installed in a 6” depth of lightweight soil, and all in all 135 cubic yards of soil was installed on the roof. Planting areas were separated by 860 lineal feet of 8” x ½” galvanized steel edge restraint. Throughout the planting area 24” x 24” pavers were installed as stepping stones for maintenance access. Along the perimeter of the roof a 12” band of 1”- ½” river rock incased the planting area.

The second phase to be installed was the 13,000 square foot private garden. Planting areas at the garden were terraced and required special care when installing material. The pathway leads residence through a community garden where they can plant and harvest their own vegetables and herbs. At the center of the garden is a 2,200 square foot synthetic turf area that is used for badminton and other recreational activities helping to create a very functional and inviting area for residents to gather.

Area

13,000 sq. ft.

Features

Pavers, Tree Wells, Infiltration Planters, Eco-Roof, Hardscape, Gravel Pads, Storm Water Recycling Irrigation System, Furnishings (bike racks, tree grates, benches and trash receptacles).

Recognition

Merit Award, LEED Gold



PDX Headquarters


The landscaping was designed to help treat rainwater and reduce the amount of heat emitted by the building. In order to comply with the PDX Wildlife Hazard Management Plan, the landscaping had to be carefully selected in order to not attract birds. A living machine was also installed inside the buildings main entrance. The living machine’s purpose is to process all of the buildings waste water from toilets, sinks and showers, which is released into a series of chambers filled with gravel and plants. This created a tidal wetland process that allows the waste water to be reused in toilet flushing and the HVAC cooling tower.

Sand set and mortar set pavers were installed at the roundabout leading to the main entrance of the building. Over 1,400 cubic yards of topsoil was installed at the ground level accompanied by over 44 trees and over 25,000 shrubs.

Area

Over 98,000 sq. ft.

Features

Pavers, Eco-Roof, Wood Decking, Poly Pipe Irrigation System, Furnishings (tables, chairs, benches, bike racks, bollards).

Recognition

National Award Winner



The Mirabella


The Mirabella is a resident centered continuing care retirement community located in Portland, OR south waterfront blocks. The Mirabella is a 30 story high rise that was designed to reach LEED platinum certification, which is the highest rating possible.

The Mirabella consisted of landscaping on multiple levels such as the 1st, 2nd, 3rd, 5th, 7th and 25th floors. Most of the landscaping work was constructed on structure.

This particular project was construction next to an existing paver roadway. These road way pavers were stock piled and stored off site during the initial construction. They were later cleaned and reinstalled. In all, over 10,000 sqft of pavers were installed on this project which includes both salvaged and new pavers.

Mature trees were installed primarily on the first floor and over 4,400 shrubs and groundcovers were planted on all of the different floors. The 25th floor consisted of a 1,300 sqft eco-roof. The eco-roof was planted with over 14,000 plugs. Approximately 89 cyds of light weight soil was installed along with filter fabric, and a wind blanket to aid in wind erosion. Approximately 1,000 cyds of light weight soil was installed over light weight fill material such as foam and some areas consisted of a 10” base of drain rock.

Area

17,500 sqft

Features

Pavers, Mature Tree Installation, Eco-Roof, Drip Irrigation

Recognition

National Award Winner, LEED platinum certification